Zachte kaart

TAQT heeft een methode ontwikkeld om met groepen schematische weergave te maken van het de werk- en beleidsomgeving, in de vorm van een ‘zachte kaart’. (In plaats van ‘zachte kaart’ spreken we ook wel van ‘netwerkkaart’.) Een zachte kaart geeft niet alleen een overzicht van alle organisaties/actoren (zoals een organogram, wat wij zouden typeren als een ‘harde kaart’). De zachte kaart geeft ook betekenis en kwalificaties aan de organisaties/actoren, en geeft informatie over de relaties. Bijvoorbeeld: ‘deze persoon kent iedereen’, ‘kun je altijd aankloppen voor een goed advies’, ‘nogal politiek ingesteld’, ‘vergadertijger’, of ‘geweten van de organisatie’.

De zachte kaart kan op verschillende manieren worden getekend: in de vorm van een organogram/netwerk, maar ook in de vorm van een mindmap of in de vorm van plattegrond in geografische zin. De keuze voor de vorm laten wij aan de deelnemers over.

De waarde van de workshop ligt in het proces door het gezamenlijk maken van een analyse: hoe kunnen we effectiever worden? Wie kennen we nog in onze organisatie(omgeving) en moeten we écht leren kennen? Daarnaast ligt de waarde in het eindresultaat: de zachte kaart wordt in het werk gebruikt als inspiratiebron/reminder.